Ще се върна в Испания при гаранции за независимо правосъдие, добави той

Кризата в Каталуния навлезе в нов етап. Конституционният съд на Испания отмени декларацията за независимост на областта, а уволненият от Мадрид каталунски президент Карлес Пучдемон обяви в Брюксел, че няма да иска политическо убежище. Той обаче ще остане в Белгия, докато не получи гаранции от Испания, че няма да бъде арестуван.

Уволненият каталунски премиер избяга в Белгия

Карлес Пучдемон заяви, че приема предсрочните избори, свикани от испанското правителство. Така Мадрид спечели този рунд от очертаващата се дълга борба за богата Каталуния и дори покани Пучдемон да участва във вота на 21-ви декември, но бившият президент не каза кога смята да се върне.

ИСПАНСКИ МЕДИИ: Пучдемон е в Брюксел и подготвя изявление

„Не бягам от правосъдието. Ще се върна в Испания при гаранции за независимо правосъдие. Колко дълго ще остана в Белгия зависи от обстоятелствата. Ако има гаранции за справедливо отношение, за неутралност на испанската държава, ако имам гаранции за безпристрастен процес, ще се върна незабавно”, обяви Пучдемон.

Повдигнаха обвинение на отстранените каталунски лидери

Съпротивата срещу директното управление, наложено от Мадрид, всъщност не се случи, заради бягството на каталунските лидери, обявили независимост.

 „Призовавам каталунците да се подготвят за дълъг път. Демокрацията ще бъде основата на нашата победа”, каза още Пучдемон.

А днес гражданската гвардия на Испания претърси централата на каталунската полиция. Според публикации в медиите, обиски са били извършени в осем офиса, използвани за комуникации по време на референдума на 1-ви октомври.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.