За страховете и надеждите на европейците той разговаря с Николай Дойнов

Заплахата "тероризъм", мигрантската вълна, която променя Европа и бъдещето на Европейския съюз - поглед към голямата картина и къде е мястото на България?

Политологът Иван Кръстев, който от години живее и работи в чужбина, е у нас, за да представи книгата си "След Европа". Той говори рядко, но неговият глас се чува далеч извън пределите на страната. 

Разбиха мащабна престъпна група за трафик на мигранти

За страховете и надеждите на европейците - Иван Кръстев говори за зрителите на NOVA пред Николай Дойнов.

„Една от основните тези на книгата е по какъв начин бежанската криза променя европейските общества, променя европейските демокрации. От тази гледна точка, за немците, които приеха 1 милион души през последните години, това е централна тема за дебат”, заяви политологът Иван Кръстев.

Бежанският поток към България намалява

И прогнозира: „Места като Източна Германия ще дадат по-висок процент подкрепа за антибежански партии отколкото места като Бавария, където са приети повечето от бежанците”.

По думите му един от големите проблеми с мигрантската криза като такава не е броят на пристигналите хора, а „усещането на обществата, че ситуацията е извън контрол, че вие не може да спрете тази вълна от хора, която идва”.

Гръцката полиция арестува българи за трафик на мигранти

„Проблемът с второто поколение бежанци е ключов проблем. Почти всички основни фигури в радикални ислямски организации са второ или трето поколение мигранти. За техните родители Европа е място, което им е дало спасение. Техните деца обаче започват да гледат на себе си като на второ поколение европейци, и са гневни на начина, по който европейците се държат с тях”, каза още политологът Иван Кръстев.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.