Тя се е състояла от 45 000 бетонни блокове със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство

На 9 ноември се навършват 28 г. от събарянето на Берлинската стена. Падането й през 1989 г. слага край на разделението на Германия.

18.53 часа "Доколкото ми е известно, това… това ще се случи веднага, незабавно”. Тези задъхани думи бележат рухването на "Желязната завеса". Те са изречени от говорителя на Политбюро Гюнтер Шабовски, в отговор на журналистически въпрос кога източните германци ще могат да пътуват свободно до Западна Германия.
 
По-късно Шабовски ще сподели, че тогава дори не си е дал сметка до какви промени ще доведат тези няколко думи.  

Берлинската стена служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република (ГДР) от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на Берлин и останалата част от територията на ГДР. Тя става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 г. Тя се е състояла от 45 000 бетонни блокове със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това повече от 5000 души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра, полет с делтаплан и промушване между прозорците на два съседни апартамента.

На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и голям брой бежанци от ГДР се възползват от това. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка. На 9 ноември министър-председателят на Правителството на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от ГДР. Голямо множество от източни берлинчани нахлуват в Западен Берлин. Така започва демонтаж на стената. Към днешна дата са се запазили само няколко части от нея в района на Потсдамер Плац, недалече от река Шпрее, и на Бернауер Щрасе.

Ако от „източната“ страна на Берлинската стена до самия край тя остава уродлив символ на отчуждението, то на Запад стената се превръща в място за творчество на много художници. През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова „изложба“ на графити.

След разрушаването й от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ. На 16 май 2006 г. на София е дарен сегмент от Берлинската стена, изложен до Мемориала на жертвите на тоталитаризма.

Наскоро високопоставен германски политик заяви, че западните елити продължават да доминират над източната част. Много германци се почувстваха засегнати. Разграничаването между „Оси” и „Веси”, както ги наричат германците, се е превърнало в клише, но често разпалва напрежение между различните елити. А Изтокът все повече се озлобява.

Въпреки че от 1989-а стандартът на живот се е повишил, а безработицата е намаляла, източните германци все още се чувстват в неравностойно положение. Те се аргументират с по-ниските пенсии, обезлюдяващите се от бедността селища и изтичането на мозъци към западните части.

Западните германци не проявяват особено любопитство към източните си колеги, коментира политикът Райнер Робра от провинция Долна Саксония (Западна Германия), преселил се в Магдебург (изток) през 1990 г.

Преди Промяната, много западни германци нямаха представа за неудачите и трагичната съдба на източните си съседи. Малко от тях се и интересуваха. Това наранява много източни германци до ден днешен. Стената падна преди 26 години, но процесът по обединението още продължава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.