В предварителния арест вече са осем бивши каталунски министри

Повече от 750 000 души излязоха по улиците на Барселона с искане от ареста да бъдат освободени задържани каталунски министри, съобщават световните медии.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: "Свобода за политическите затворници!" и "Вън окупационната сила". Тя бе свикана от две граждански организации, които искат независимост - Каталунското национално събрание и Омниум Културал. Двамата лидери на тези организации са в ареста. 

Платиха 150 000 евро гаранция за Карме Форкадел

Протестът идва само ден, след като съдът пусна под гаранция от 150 000 евро председателката на каталунския парламент Карме Форкадел. Прокуратурата обвинява нея и още няколко депутати от каталунския регионален парламент в метеж и злоупотреба с държавни средства. 

В предварителния арест вече са осем бивши каталунски министри. Задържането им доведе до стачки и блокади на пътища и железопътни линии през изминалите няколко дни.

ОФИЦИАЛНО: Анулираха независимостта на Каталуния

Сваленият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха в Брюксел и все още на свобода, въпреки че има издадена международна заповед за задържането им.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.