Съдържащите се в тях ерготионеини помагат и за превенция и срещу болестта на Алцхаймер

Манатарките са мощен съюзник в борбата срещу деменцията и най-разпространената й форма - болестта на Алцхаймер. Това сочат резултатите от американско изследване, цитирани от БТА.

Способността на гъбите да противодействат на стареенето на мозъка и съответно да забавят и дори да предотвратяват развитието на невродегенеративни заболявания се дължи на голямото количество специфични антиоксиданти в тях - ерготионеин и глутатион. 

Проучването на специалисти от университета на щата Пенсилвания потвърждава резултатите от предишно изследване. По-рано тази година малайзийски специалисти установиха, че гъбите съдържат съединения с противовъзпалителни свойства. Известно е, че възпалителните процеси играят роля в болести като деменцията.

Изследванията обясняват защо в страни като Италия и Франция, в храните на чиито жители изобилстват ерготионеини, случаите на невродегенеративни заболявания са по-малко. В САЩ хората консумират по-малко антиоксиданти, в резултат на което по-често страдат от болести като деменция. 

Авторите на настоящото проучване са изследвали 13 вида гъби и са установили, че най-големи количества ерготионеин и глутатион съдържат манатарките. Количеството им в печурките е по-малко, но остава по-високо в сравнение с други съдържащи антиоксиданти храни.

Специалистите допълват, че термичната обработка на гъбите не оказва съществено влияние върху нивата на антиоксидантите в тях.