Общо петима са в болница с изгаряния

Три жени са с опасност за живота след взрив на газова бутилка в Сапарева баня. Общо петима са в болница с изгаряния.

Само за изминалата година инцидентите с газови бутилки у нас са били 248. А най-честите причини са небрежност и подценяване на мерките за безопасност.

Няколко пострадали при взрив на газова бутилка (СНИМКИ)

За няколко секунди едно следобедно кафе с роднини се превръща в трагедия.

„Страшна гледка. На долния етаж всичко е разбито”, разказва съседка на пострадалите в неделя в Сапарева баня.

Според полиция и съседи хората в къщата се опитвали да ремонтират газовата бутилка, за да си приготвят кафе.

Взривната вълна счупила прозорците на къщата и съборила част от мазилката. Пострадала е и съседната къща. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На прага на зимата от пожарна безопасност очакват зачестяване на подобни битови инциденти. 

„Обикновено те са свързани с нелепи случайности. Всеки един се опитва да ремонтира нещо, което смята, че разбира, но не е точно така. Затова има оторизирани сервизи”, припомни гл. комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението”.

А от там твърдят, че най-често инцидентите се случват заради дефекти по бутилката.

„Когато се сложи недобър маркуч започват течове на газ или нехубаво уплътнение на клапана върху бутилката. Ръждата е абсолютен противник, защото вкарва разни парченца в газовите дюзички, запушва се, от там всеки започва с някакви иглички да го отпушва. И вече хората като запалят искричка, дори от ключ на лампа, ако е обгазено помещението, може да гръмне стаята”, обясни Светозар Христов, експерт по пиротехника и газови уреди.

Съветът на експертите е да се следи срокът на годност на бутилката. И най-вече - зареждането да става в легални пунктове.

Проверки на Агенцията по метрология показват, че бензиностанции и газостанции масово пълнят бутилки за битови нужди, без да разполагат с необходимото оборудване.

„В самите пълначни станции, където трябва да се пълнят бутилките, е необходимо да има такова устройство, което да изпразни бутилката, ако тя бъде препълнена. Това, което го няма при пълнене от газовите колонки”, обясни Мария Вълкова, ДАМТН.

През миналата година инспекторите са  проверили близо 200 газови уреда. При половината са открити несъответствия с изискванията за безопасност. Съставените актове са за над 20 000 лв.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.