Най-малко 15 души загинаха при пороите

15 души загинаха при потопа в Гърция. Щетите са огромни. Засегнат е район, който се намира западно от Атина.

Най-тежко са пострадали градовете Мандра, Неа Парамос и Мегара. Остров Сими в Егейско море е в бедствено положение. 

Премиерът Ципрас обяви национален траур. От българското външно министерство съобщиха, че пострадали наши сънародници няма.

СНИМКИ ОТ ПРИРОДНОТО БЕДСТВИЕ ВИЖТЕ ТУК

В посолството на България в Атина няма постъпила информация за пострадали или бедстващи български граждани вследствие на бедствието, съобщават от МВнР. От там препоръчват на българите, пътуващи или пребиваващи в южната част на Гърция да проявяват повишено внимание, да се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Очаква се лошите климатични условия в района да продължат до 19 ноември. Българското посолство в Атина следи ситуацията и е в постоянен контакт с местните власти. При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220.

Припомняме, че Гърция обяви извънредно положение на остров Сими във вторник след проливните дъждове, които предизвикаха наводнения. Разрушени са много домове, прекъснато е и електроснабдяването. Придошлите води са отнесли в морето и десетки автомобили. На острова са пристигнали подкрепления от пожарната и бреговата охрана, за да разчистват пътища и да изпомпват събралите се води. През уикенда пък британски турист се удави в колата си по време на буря на гръцкия остров Корфу.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.