Те станаха поводът за оставката на бившия здравен министър проф. Николай Петров

Екип на NOVA стигна до нови детайли за обществените поръчки във Военномедицинска академия. Поръчките станаха поводът за оставката на бившия здравен министър – проф. Николай Петров. Какво пише в документите, има ли нарушения?

СЛЕД ОСТАВКАТА: И Военно-апелативната прокуратура не обвини ген. Петров

Професор Николай Петров подаде оставка заради съмнения, че докато е бил директор на ВМА е възложил обществени поръчки на мъжа, с когото живее дъщеря му. Детайлите на тази обществена поръчка до момента не бяха нито публични, нито ясни, затова веднага след подадената оставка по закона за достъп до обществена информация изискахме копия на документите от всички заседания на комисията, одобрила обществената поръчка. Получихме ги днес и ето докъде стигнахме:

Кирил Ананиев е новият здравен министър

Николай Петров не участва като член на комисията председател на комисията е доцент Владислав Мутафчийски – тогавашен заместник на Николай Петров и настоящ директор на ВМА. От справката става ясно, че няма нередности в документите на нито една от фирмите-кандидати. А те са общо 17 - всички имат право да кандидатстват за различни позиции.

СЛЕД ОСТАВКАТА НА ПЕТРОВ: ГЕРБ подозират сценарий на служебния кабинет

Фирмата на мъжа до дъщерята на Николай Петров е кандидатствала за 4 от тях. Още в началото на скандала от болницата уточниха, че точно тази фирма е предложила най-ниската цена. От справката, с която ние разполагаме става ясно, че за всички тези позиции други кандидати не е имало. Какво означава това - фирмата е единствена. Което оставя отворен въпросът дали всъщност това е най- ниската цена на медицинските изделия.

Шеф на болница за оставката на здравния министър: Скроена работа!

Другата атака срещу обществената поръчка дойде от това, че въпросната фирма не е регистрирана по Булстат. Прочитът на документите показва, че са представени номерата на двете фирми, които съставляват сдружението "Ортопедие Инвекс", но то самото няма Булстат. Това не е пречка за подаване на оферта. Но е проблем за сключване на договор с тях, твърдят от агенцията за обществени поръчки.

От ВМА и днес решиха да запазят мълчание. Преди дни приключи проверката на Военно-апелативната прокуратура, която не установи нередности в обществената поръчка. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.