Европа е обещала 4,45 милиарда евро от 2014 до 2020 г., но досега са били отпуснати само 360 милиона евро

Европейският съюз съкращава бюджетните средства, предназначени за Турция, като постави под съмнение ангажимента на Анкара към демокрацията и правата на човека.

Германският канцлер Ангела Меркел е призовала за намаляване на средствата, свързани с неуспешната кандидатура на Турция за присъединяване към блока след масовите арести в страната след неуспешния преврат от 2016 г. досега.

Путин: Отношенията между Турция и Русия са възстановени (ВИДЕО+СНИМКИ

Членовете на ЕП и държавите-членки се споразумяха да намалят средствата по предприсъединително финансиране със 105 млн. евро и замрази други 70 млн. евро от обявените преди това разходи, пише БГНЕС.

Евродепутатите и страните членки на ЕС заявиха, че "смятат, че влошаващата се ситуация във връзка с демокрацията, върховенството на закона и правата на човека за тревожни".

Турция замисляла сложен заговор за отвличането на Фетулах Гюлен

Турция отстрани повече от 140 000 служители след опита за преврат и арестува други 50 000 души, включително опозиционни политици, учени, журналисти, активисти и граждани на ЕС.

Германското правителство предупреди гражданите си да не пътуват до Турция, тъй като рискуват "произволни" арести.

Турция формално е поискала екстрадирането на Гюлен

"Изпратихме ясно послание, че парите, които ЕС предоставя, не могат да идват без съответните условия", каза румънският евродепутат Зигфрид Мурешан, водещ докладчик по бюджета.

Европа е обещала 4,45 милиарда евро предприсъединителни разходи за Турция от 2014 до 2020 г., но досега са били отпуснати само 360 милиона евро.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.