Примерът е от Токио, последва го и кметът на Смядово

По-дълъг отпуск за служителите, които не пушат. Идеята, дошла от чужбина, вече има последователи и у нас. На повече почивка от догодина ще се радват непушачите, работещи в кметството на Смядово.

През септември фирма от Токио въведе цели 6 допълнителни дни към годишния отпуск на служителите, които не напускат работните си места за по цигара.

Дотук се стига, след като непушачите се оплакали, че работят повече от колегите си, които пушат. Примерът последва и кметът на Смядово. Бонусът, който ще се отпуска за непушачите у нас, обаче ще е само 3 дни.

От 50 чиновници кметът е хващал с цигара в ръка повече от половината. От няколко месеца той мисли как да възнагради непушачите в администрацията. Преди няколко дни разбира, че в далечна Япония вече са измислили начин, който се оказал и стимул за отказване от вредния навик.

Юристите са категорични - шефът може да поощрява непушачите, но не и да наказва пушачите. У нас бонусите за служители непушачи все още не са практика, казват експертите по човешки ресурси. Случва се обаче това да е основно изискване на работодателите, когато търсят персонал.

Но колко всъщност отнемат почивките за по цигара? Служителите пушачи от японския офис признават, че отсъстват от бюрото си средно по 40 минути на ден, за да слязат цели 29 етажа до зоната за пушене на партера.

У нас времето е двойно по-малко. Минута за излизане от сградата, 3 минути за цигара и още минута за прибиране - или общо 5 минути. За 8-часов работен ден излиза, че пушач не е на бюрото си около 20 минути. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.