Премиерът се срещна с македонския си колега Зоран Заев

"След споразумението, което подписахме на 1 август, се радвам, че с министрите си днес сядаме на една маса. За мен темата Балкани е приоритет и днешната среща е доказателство за развитието на отношенията ни". Това посочи премиерът Бойко Борисов в началото на на първото съвместно заседание на правителствата на България и Македония, на което Борисов се срещна с македонския си колега Зоран Заев. 

НА ЖИВО: Кабинетите на България и Македония заседаваха заедно в Струмица

Правителствата се разбраха да работят за по-ниски тарифи на роуминга между двете държави, което да стане дори за по-малко от 6 месеца. И още: ще проучват как да стане нова газова връзка и ще продължават да изграждат транспортната връзка между Скопие и София, заедно с другите страни от региона. 

Съвместното правителствено заседание между двата кабинета беше договорено още в началото на август, когато след дългогодишни преговори беше подписан Договорът за добросъседство между България и Македония. Сега потвърдиха: България ще помага на западната си съседка по пътя към Европа и НАТО.

Борисов заяви, че сега е моментът да се използва българското председателство и темата за Западните Балкани да се държи във вниманието на всички колеги от Европа.

„На Балканите трябва да се пазим от думи като нова епоха и исторически. Трябва повече скромност. Трябва да забравим и за Велика Албания, Велика Сърбия, Велика Гърция... Колкото сме по-малко велики, толкова по-бързо ще направим, така че нашите доходи да достигнат тези в Западна Европа“, каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

„Еднакво важно за нас е нашите приятели от Македония, Албания, Черна гора и Сърбия по-бързо да се присъединят към ЕС, да няма черни петна в региона“, подчерта Борисов и добави: „Върнем ли се към историята, нямаме бъдеще“.

Двамата лидери също така обявиха, че България и Македония няма да се месят в църковните дела. По темата за съществуването на македонски език коментарите на първите мъже бяха дипломатични – че най-важното е да се разбираме. 

Посещението на българска делегация в Македония започна със среща на четири очи между министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев във Водочкия манастир, който Заев определя като едно от най-красивите места на родния му град Струмица. Преди началото на пленарните разговори министър-председателите Борисов и Заев положиха венци пред паметника на Борис Трайковски – президент на Република Македония в периода 1999-2004 г.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.