Какво означава това за южната ни съседка?

Европейският съюз има намерение да постави Турция в черния списък на данъчните убежища, евентуално през следващия месец, в ход, който може да влоши допълнително и без това напрегнатите отношения между Анкара и най-големия търговски блок, пише турското издание "Daily Sabah" и Агенция "Фокус", като се позовават на публикация в Bloomberg.

Работна група на ЕС, натоварена със задачата да наблюдава „некооперативните в данъчно отношение юрисдикции“ твърди, че турските ангажименти да преразгледа политиката си по отношение на прозрачността и премахването на някои данъчни облекчения, към момента „не са достатъчни“.

ЕС: Европа няма да спре заради германската криза

В случай, че Турция бъде включена към черния списък, това може да нанесе сериозно уронване на престижа на страната и да повиши напрежението над европейските компании, които искат да инвестират там.

Политически реакции след доклада на ЕК за напредъка на България (ВИДЕО)

Потенциалното включване в списъка, за който са гласени още 36 държави, може да се случи заради натиска от страна на Германия над международните институции за ограничаване на финансовите потоци към Турция, най-вече на средствата от Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за реконструкция и развитие. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.