Това е мярка, която държавата ни съобразява с европейското законодателство

Окончателно. МВР спира от движение неизправните коли. Това е мярка, която държавата ни съобразява с европейското законодателство. За временното спиране на регистрацията „Пътна полиция” ще трябва да уведоми собственика на автомобила.

Техническият преглед е едно от задължителните неща, без които автомобилът ни няма как да се движи по пътищата. И властите решиха да затегнат контрола. Ако колата ни се окаже със сериозен проблем, най-вероятно ще останем и без регистрационен номер, но временно.

Ще бъдат ли спрени от движение всички коли без катализатори?

„По-новите коли имат катализатори, на по-старите или са откраднати, или не работят. Това означава, че много коли може да бъдат спрени от движение”, коментира Иван Михайлов, който работи на пункт за годишен технически преглед.

Българи участвали в схема за крадене на коли в Европа (ВИДЕО)

„Тези автомобили, които трябва да бъдат извадени от движение съответните автомобилни инспекции, когато един автомобил е неизправен, тогава се сваля от движение. Когато бъде оправен даден автомобил, той може да бъде върнат обратно по пътищата на страната”, коментира Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Спират от движение неизправните коли

Контролът на пунктовете ще бъде извършван от ДАИ, които ще са в пряка връзка с МВР.

„Даваме възможност информационната база данни да бъдат ползвани както от държави от ЕС, така и между българските институции да бъда обменяна тази информация в реално време”, добави Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„В момента се чакат точни разпоредби как ще става процедурата и допълнително ще се изяснява кой трябва да сваля номерата”, казва Иван Михайлов, който работи на пункт за годишен технически преглед.

Пунктовете за технически прегледи и в момента се наблюдават  от ДАИ. В този пункт също не са единични случаите на спиране на автомобил от движение.

У нас около милион и 600 хиляди автомобила са над 20 години при общо 4 милиона коли. Промените трябва да влязат в сила от началото на следващата година. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.