Лувъра ли е по-важен за цивилизацията или стадион „Маракана”, пита писателят

„За един разказ в Лондон взимам 25 паунда. 100 000 пъти по-ниска оценка от Григор Димитров”. Това коментира в предаването „Събуди се” писателят Калин Терзийски.

„Господстващите кръгове се опитват да елементаризират и деградират масите от хора, за да им станат удобни. Масите от хора са длъжни не да се псуват и да мразят писателите си и да възвеличават едно клето момче, което просто играе добре тенис, игра с топка, и печели. Играе добре, но е просто спорт. Лувъра ли е по-важен за цивилизацията или стадион „Маракана””, попита Терзийски.

ГОЛЕМИЯТ МАЧ НА ГРИШО: Емоциите на българите в залата (ВИДЕО+СНИМКИ)

„По времето на Леонардо да Винчи също е имало боксьори и борци. Не вярвам да има останал някой известен”, заяви още Терзийски.

„Един творец става някой, когато има около него среда, която може да оцени доколко той е някой, доколко е голям. Американските писатели като Хемингуей, Фокнър, Фицджералд са гиганти, защото американският народ се е прекланял пред тях”, заявява Терзийски. „Българският народ прави ли нещо, за да се издигнат на световно ниво неговите писатели. Как разбрахте, че не са добри? 10 000 човека в България четат всяка моя книга. По-голямата част, знаят за мен, че съм пиел, а не знаят какво съм написал. Това е трагично”, смята Терзийски.

Волгин: Изключително досадно е да ни занимават с Григор Димитров

И продължава:

„Ако една картина на Леонардо да Винчи Ван Гог попадне в едни папуаси в Нова Гвинея, те ще я използват, за да увият в нея някой мисионер и да го изпекат като във фолио”.

„Не смятам спорта за нещо сериозно. Дадох някаква цифра, а не Григор Димитров за пример, за да покажа как 100 000 по-ниско се оценява труда на създаващите мисъл и слово”, обяснява писателят. 

Той коментира и новата „Мис България”.

„Защо почти всички обвиняват нея за това, че не е красива по техния вкус? Нея са я избрали. Или, може би, е стояла с пистолет, опрян в челата на тези, които са я избирали? Българинът знае, че нещата се правят срещу правилата, чрез подли връзкарски механизми. Ами ако не е при нея така. А защо всички мислим, че е? Защото така живеем”, коментира Терзийски. 

„„Мис България” е хубаво момиче. Има особена физиономия и й прави чест, че не е пипнала нищо по нея”, заяви Терзийски. „Иначе да си нарежем всички лицата на салата, да ги сглобим както си искаме и д-р Енчев е национална гордост”. 

Цялото интервю гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.