Там избуя национализмът, в Европа също се появява, заяви бившият разузнавач Иван Пенков

„Изучете Югославия, за да предпазите ЕС, когато се говори за европейска интеграция на Западните Балкани. Те трябва да бъдат интегрирани, но чрез анализ на онези причини, които имат заряда да довеждат до кризи”.  Това заяви в предаването „Събуди се” журналистът Георги Коритаров.

Към мнението му се присъедини бившият зам.-шеф на българското разузнаване Иван Пенков.

„След Тито Югославия започна да се разпада заради избуяли национални противоречия, национални претенция, национализъм. След смъртта на Тито се появиха условия да се появят тези национални различия. Същият процес се развива в ЕС. Във Франция, Полша, Унгария започват национални тежнения”, заяви Пенков. 

Доживотен затвор за "Касапина от Босна" Ратко Младич

Що се отнася до доживотната присъда на Ратко Младич, Коритаров заяви, че тя не е просто символична.

„Тя обозначава една обезпокоително задълбочаваща се разделителна линия на интерпретацията не просто на историята и предисторията на войната в бивша Югославия, но и нещо много по-сериозно – различията, които залагат потенциал за конфронтация, дори в контекста на идеята за европейска интеграция”, обясни Коритаров.

„Сърбите продължават да смятат Ратко Младич за герой. Особено след присъдата имаме изразени позиции от много високи нива. Милорад Додик, който е президент на Република Сръбска в състава на Босна и Херцеговина, категорично отхвърля тази присъда. Сходна оценка, че това е несправедлива присъда изразява и външният министър на Сърбия Ивица Дачич. Във всички случаи говорим за нещо, което тепърва трябва да се лекува. Няма да има единни Балкани, дори в рамките на ЕС, яко няма консолидиран прочит, примирени позиции, за това какво означава тази война”, заяви Коритаров.

Кой е Ратко Младич и в какво го обвиняват?

Иван Пенков пък разказа за срещата си с Ратко Младич в началото на 90-те.

„Представи ни го началникът на генералния щаб на югославската армия. Доведе го като герой от Босна. Доведе го да го представи на военно дипломатическия корпус. В този момент политическото и военното ръководство на Югославия, респективно техните огледални образи в Сръбската република, се изживяваха като военно политическа сила, която работи за интересите не само на Югославия, но и за цяла Европа. Държаха се със самочувствие”, разказа Пенков.

Младич определи като отвратителни повдигнатите му обвинения

Младич бил симпатичен млад генерал, с относително скромно поведение.

„Обясни, че си изпълнява военните задължения, не го интересуват политическите измерения”, заяви Пенков.

„Очаквали сме, че ще има усложнено развитие на събитията в бивша Югославия. За всички беше ясно, че с разпадането й, се отпришват политически и морални инстинкти в сърбите, които ще доведат до неприятности”, заяви още Пенков.

Повече гледайте във видеото 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.