Каква е причината?

Учени са открили неподозиран виновник, чиято редовна употреба се свързва с повишен риск от диабет тип 2 - водата за уста, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

Известен рисков фактор за заболяването е затлъстяването. Авторите на настоящото проучване от Колежа по обществено здраве към Харвардския университет обаче смятат, че честото използване на вода за уста срещу лош дъх също може да допринесе за развитие на болестта. 

Наднорменото тегло причинява проблеми със зъбите

Изследването им, обхванало над 1200 души на възраст между 40 и 65 години показва, че честата употреба на вода за уста води до унищожаване не само на "лошите" бактерии, но и на "добрите".

Липсата на полезни бактерии в устната кухина, които помагат на тялото да произвежда азотен оксид, необходим за регулиране на инсулиновите нива, може да допринесе за развитие на диабет тип 2. 

Лекари извадиха 7 зъба на новородено (СНИМКИ)

Специалистите са установили, че за хората, които използват вода за уста два пъти дневно, рискът от развитие на диабет или преддиабет в рамките само на три години е с 55 процента по-висок. 

Водата за уста съдържа редица съставки, които обикновено не действат "избирателно" върху специфични бактерии и могат да унищожат и полезните, наред с вредните, обясняват изследователите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.