Иранският посланик обяснил, че чиновник не знаел, че на този самолет е българският премиер

Иран изненадващо отказа да допусне на своя територия българския правителствен самолет. От посолството на ислямската република обясниха, че причината за това е "несъответствие на предоставената информация за полета". 

Какво точно се е случило? 

Машината, на чийто борд бяха премиерът Бойко Борисов, няколко министри и Симеон Сакскобургготски, пътувала за първа официална визита на толкова високо ниво в Саудитска Арабия. Вижте данните за полета от портала flightradar ТУК

Правителственият самолет е излетял във вторник следобед от София. Първо е преминал през територията на Турция и след 4 часа във въздуха е стигнал до Иран. Там обаче достъпът е бил отказан. „Авиоотряд 28” се е наложило да се обърне и да се върне в Турция, а след това да премине над Ирак – страна, която по правило се избягва от авиокомпаниите. 

Отклонението на „Авиоотряд 28” е изненадващо, защото преди да излети, всеки самолет трябва да получи разрешение за преминаване над държавите по неговия маршрут. „Ние такова разрешение за „Авиоотряд 28” за прелитане над територията на Иран имаме официално и за отиване, и за връщане”, обясни външният министър Екатерина Захариева.

Въпреки това – правителственият самолет е спрян. „Веднага след като кацнахме, нашият посланик в Иран е получил указания да се свърже с дежурния в тяхното министерство, който е обяснил, че не е знаел, че това е българският министър-председател на този самолет, но че е имало леко отклонение от маршрута”, обясни още Захариева.

Новината отключи вълна от подозрения, които обаче не притесниха премиера Борисов. „Завистта в България започна да става като характерна черна. Има хора, които завиждат и ги дразни, че държавата върви добре”, заяви Борисов. 

От МВнР излязоха с позиция по случая:

„Инцидентът с недопускане до въздушното пространство на Иран на 28 ноември 2017 г. на правителствения самолет, превозващ ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация по маршрут София–Рияд, бе обсъден днес обстойно с временно управляващия на посолството на Иран в София Хасан Дотаги. Проявеното отношение бе оценено от българска страна като неприемливо предвид правителствения статут на пътуващата в самолета българска официална делегация и активния политическия диалог и сътрудничество между България и Иран през последните години. Иранският дипломат изрази дълбоко съжаление във връзка със случая и увери, че става дума за техническо недоразумение”, се казва в позицията на МВнР.

От посолството на Иран съобщиха, че правителственият самолет на България не е бил допуснат да премине над страната заради несъответствие на предоставената информация за полета.

В позицията на Посолството се посочва още: "В отговор на официалната молба на посолството на България в Техеран от 08 ноември 2017 г. за получаване на разрешение за преминаване на правителственият самолет превозващ премиера на България Бойко Борисов и придружаващата го делегация над въздушното пространство на Ислямска република Иран, незабавно беше издадено необходимото разрешение на 09 ноември 2017 г., но поради несъответствие в обявените данни по време на полет с информацията, предоставена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не беше осъществено. Посолството на Ислямска република Иран в София, напомняйки за дългогодишните отношения между двете страни, като наскоро в София се отпразнува сто и двадесет годишнината от установяването на тези отношения, подчертава върху отличната воля на властите на Ислямска република Иран за продължаване на развиващите се отношения между двете страни."

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.