Манолова критикува промени в законодателството, одобрени от парламентарната социална комисия

Омбудсманът Мая Манолова изненадващо се появи в Народното събрание, за да алармира за промени в законодателството, които могат да създадат проблеми на няколко хиляди души. 

Промените вече са приети на второ четене от парламентарната социална комисия, но все още не са разгледани в пленарна зала.  „Депутатите и социалният министър Бисер Петков попариха надеждите на хората с неизплатени заплати, при фалит на предприятия, да си получат заработеното”, коментира Мая Манолова след края на заседанието на социалната комисия. 

ЗАРАДИ НЕИЗПЛАТЕНИ ЗАПЛАТИ: Шивачки, миньори и продавачи излязоха на протест (ОБЗОР)

"Тези работници няма да могат да си получат заработеното от Фонда за гарантиране на вземанията при фалит на предприятията. Действието на закона беше отложено за 1 юли следващата година, а дотогава 12-месечният срок, в който работници могат да си поискат заработените суми, ще бъде изтекъл“, поясни омбудсманът.

 Според Манолова налице е законов омагьосан кръг, който на теория дава право на работниците от фалирали фирми и предприятия да претендират по съдебен ред за парите си, но на практика - след като срокът за това ще е изтекъл. 

Минималната заплата у нас – 9 пъти по-ниска от тази в Люксембург

„Поех пред тези хора ангажимент, че те ще си получат това, което са заработили. Вече не знам какво още мога да направя пред бездушието на социалната комисия и министър. Абсолютно бездушие“, обясни тя.

Министърът на труда Бисер Петков обаче напомни, че законът не е окончателно приет и може текстовете да бъдат коригирани. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.