Властите се готвят и за евакуация на жители на отделни населени места

Албания се подготвя за тежки наводнения, след като проливните дъждове, обхванали страната през последното денонощие, се очаква да продължат и през следващите дни, пише електронното издание Tirana Times.

В четвъртък вечер отделни части на страната вече бяха потопени под вода, а основната магистрала, свързваща Тирана с Драч, бе затворена за трафик. Властите съобщиха за редица наводнени пътища и земеделски площи. На места има срив в електроразпределителната мрежа, а отстраняването на проблемите по нея доведоха до смъртта на 50-годишен електротехник от Фиер, разположен в южната част на страната, съобщава "Фокус".

ЦИКЛОНЪТ "ФИЛИП": От петък - силни дъждове и риск от преливане (ВИДЕО)

Екипите на службите за гражданска защита започнаха да се подготвят за очакваното бедствие още в началото на седмицата, когато синоптиците предупредиха за обилните количества дъжд, които се очакват в страната. Министерството на образованието заяви, че закрива всички училища и детски градини, за да защити живота и здравето на учениците и децата в предучилищна възраст. По данни на Министерството на вътрешните работи северозападният район около град Шкодра е най-силно засегнат от наводненията, докато в южната част на страната има сериозни затруднения в движението заради свлачища. вижда най-много наводнения, докато свлачищата временно блокират движението в южната част на Албания.

Десетки семейства в Централна и Южна Албания може да се наложи да бъдат евакуирани, алармираха властите. Болници и полицейски участъци също са засегнати от лошото време, което създава допълнителни затруднения на властите да окажат помощ на бедстващото население. Същевременно бе съобщено, че всички фериботни услуги до съседна Италия и Гърция са прекратени, заруднено е движението и по пътя към международното летище в албанската столица.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.