Вижте съветите за спестяване на един експерт

Навиците за пазаруване са „тайната”, която прави богатите още по-богати, а бедните – още по-бедни. Това твърди експертът Том Корли, който е проучвал начина на живот на 233-ма милионери в продължение на пет години.

На базата на натрупания опит, Корли дава няколко ценни съвета за това как да спестяваме.

Българите – все по-спестовни

На първо място той препоръчва да се избягват т.нар. „емоционални покупки”.

Поведението тип: „О, това страшно много ми харесва”, е вредно за джоба ви. Независимо дали става дума за закупуване на рокля или спортна кола. Често спонтанното харчене на пари ни вкарва в големи дългове или, ако става въпрос за нещо по-евтино, стопява спестяванията ни”, казва експертът.

Георги Георгиев на твоя страна: Невидимите такси на банките

С цел да ни подтикнат именно към необмислени покупки, търговците редят много изкушаващи стоки в непосредствена близост до касата в магазина. Опитните продавачи знаят, че човешкият мозък работи импулсивно и сме склонни да харчим доста в последния момент.

ТЕГЛИШ 1500, ВРЪЩАШ 6300 ЛЕВА: Какви капани ни дебнат при кредитирането?

Ако наистина искате да спестявате, трябва да си купите по-скромно жилище в не толкова луксозен квартал. Това означава, че ще плащате по-ниска ипотека, ще получавате по-малки сметки и ще харчите по-малко пари за ремонтни дейности”, казва още Корли.

Редактор: Маргарита Стоянчева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.