Това научи NOVA от свои източници от разследването

Над 90 милиона лева са спечелили фирмите, разкрити, че изнасят незаконно лекарства в чужбина. Това научи NOVA от свои източници от разследването. Все още прокуратурата не е повдигнала обвинения на заподозрените, но разпитите продължават. 

По темата

Една от причините за липсата на лекарства е паралелният износ. Схема, работеща от години, според аптекари. Последният пример е акцията на МВР от събота. Разследваните - болници, аптеки и търговци. Всички те изнасяли лекарства в чужбина, заобикаляйки правилата. Лекарства, предназначени за български пациенти и платени по Здравна каса.

За лидер на последната разбита схема за износ на лекарства е сочен Амир Мохамед ал Хусаини. Сириец, фармацевт и собственик на фирма за търговия на едро с лекарства. След акцията на МВР офисът на фирмата беше затворен.

Амир не беше намерен и в дома му. Няма отговор и на въпроса как е изнасял лекарства, след като по закон медикаменти може да се продават в чужбина, едва след като са покрити нуждите на пациентите в България.

От лятото в Здравното министерство работят по промени в закона. Искат да се направи списък с лекарства, които не могат да се изнасят. Според бранша обаче така проблемът няма да се реши. Засега за паралелен износ на лекарства няма нито задържани, нито повдигнати обвинения.  

Междувременно общественото недоволство срещу окончателно гласувания мораториум върху нови лекарства расте. В събота, 09.12, от 11 часа, пациенти организират и протест срещу забраната. Той ще се проведе пред Народното събрание.

Репортери: Надя Ганчева, Златина Зехирова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.