Отменени са и нарежданията за задържане на четиримата бивши членове на сваленото каталунско правителство

Върховният съд на Испания реши да оттегли международната заповед за арест на бившия лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, съобщава вестник „Ел Паис”, цитиран от БГНЕС.

По данни на изданието са оттеглени и заповедите за задържане на четиримата бивши членове на сваленото каталунско правителство.

В изявление от съда съобщиха, че съдията докладчик по делото Пабло Лярена е решил да оттегли заповедта за петимата, които заявили, че искат да се върнат в родината си, за да участват в регионалните избори.

Започна официалната кампания за изборите в Каталуния

Магистратът обаче не оттегля испанската заповед за арест на каталунските политици.

Белгия е била уведомена от Испания за решението на Испанския Върховен съд да оттегли европейската заповед за задържане на Пучдемон и четирима бивши министри в неговото правителство, съобщиха местни медии.

Уточнява се, че заповедите за задържане на територията на Испания на петимата остават в сила.

Пучдемон ще остане в Белгия поне до началото на следващата година, съобщи неговата защита. Това изявление бе свързано със сроковете на процедурата пред белгийския съд, която следваше да приключи в средата на февруари.

Освободиха шестима каталунски политици от ареста в Испания

Испанският върховен съд посочи, че издирваните "са показали готовност да се върнат в Испания, за да участват в областните избори" в Каталуния, свикани от испанското правителство за 21 декември.

Първоинстанционният белгийски съд съобщи, че ще постанови решението си на 14 декември. 

Белгийската прокуратура, която поддържаше искането на Мадрид, заяви, че засега не може да каже какво ще произтече от решението на испанския съд и дали процедурата в Белгия следва да бъде прекратена. Прокуратурата добавя, че прави оценка на решението на испанските съдии, пише БТА.

Белгийският адвокат Пол Бекерт, който защитава Карлес Пучдемон, съобщи, че клиентът му остава в Белгия. Бекерт уточнява, че само една от трите издадени от Испания заповеди за задържането на Пучдемон са били отменени с днешното решение на Испанския Върховен съд. По неговите думи заповедите за задържане в Испания, както и международната заповед за арест, остават в сила, а е оттеглена единствено европейската заповед (за държавите от ЕС).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.