Без топлоподаване са кварталите "Белите брези", "Стрелбище", "Красно село" и части от кв. "Гоце Делчев"

Десетки хиляди останаха повече от 20 часа на студено и без топла вода. Авария на „Топлофикация” засегна 4 квартала в София, в които има поликлиники, няколко детски градини и училища.

И тази вечер аварията не е отстранена. Ремонтът на тръбите ще продължи през цялата нощ. Прогнозата на експертите е, че до вторник сутринта аварията ще бъде отстранена. 

Ако това не стане, утре може да има дървена ваканция училищата и детските градини в  кварталите Стрелбище, Бели Брези, Красно село и част от Гоце Делчев. 

Перник без парно, омбудсманът ще помага за обезщетения

Екипите на „Топлофикация София” и в момента работят по отстраняване на аварията. 24 000 домакинства са без парно и топла вода. Засегнатите квартали са „Стрелбище”, „Белите брези”, „Красно село” и „Гоце Делчев".  Най-оптимистичният срок за пускане на топлото е късно тази вечер.

Парното в квартал „Стрелбище” спира късно снощи, а с него и топлата вода. Семейство Божилови осъмват на студено.

„Ако станат минус 20 градуса, ще пусна климатиците. Но в краен случай. Климатикът не дава същата топлина като „Топлофикация””, смята Донка Божилова.

Без топлина останаха и децата в 7 детски градини и 4 училища.

„В групите в момента е 21 градуса, навсякъде са пуснати печки и радиатори, така че проблем няма, но ще има проблем, ако и утре няма парно”, обясни Ксения Семизорова, директор на 7 ДГ „Детелина”.

„Ако и утре няма парно, може да има ваканция”, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

 А повредата се оказа сериозна, няколко часа екипи на „Топлофикация” локализираха проблема.

„Аварията е пробив, локализирана е, но се копае, за да се види къде е аварията. Трудно е в зимни условия да се отстраняват такива аварии”, заяви Николай Кювлиев, директор на топлорайон „Землене”.

 Столичната топлофикация има 48 часа да отстрани повредата, в противен случай абонатите имат право на обезщетение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.