Te имат задължения към доставчици, както и за заплати на персонала

Десет общински болници са пред фалит. Още в рамките на тази година се очаква те да банкрутират. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в Министерския съвет.

Лечебните заведения имат задължения към доставчици, както и за заплати на персонала.

От Сдружението на общинските болници, предупреждават, че голяма част от общинските и държавни лечебни заведения ще спрат да функционират след Нова година, когато минималната работна заплата ще бъде увеличена с 10%.

„Има проблем с болниците в Белоградчик, Димитровград и Омуртаг”, заяви замесник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Медиците от Ловеч обявиха тридневни протести

Приходите, които болниците получавали по линия на здравното осигуряване, отивали основно за заплати. „Това, което можем да направим, е реално увеличаване на средствата, с които заплащаме на болниците за всяка една лечебна дейност, която Касата не плаща. Това са допълнително около 22 милиона лева годишно, които се дават на болниците“, обясни Пенков, цитиран от БГНЕС.

Медиците от болницата в Белоградчик подават колективна оставка

Относно това дали лечебните заведения могат да спрат да работят, ако фирмите, които ги снабдяват с лекарства престанат да го правят, той поясни, че не вижда заплаха до такава степен, защото фирмите знаят, че ако спрат да зареждат болниците, трябва да спрат дейността си, тъй като няма на кого да дават лекарства. „Хубаво е да се влее малко здрав разум в главите на този тип търговци. Ако унищожиш болниците, няма кой да ти купува лекарствата”, смята Пенков.

Болницата в Димитровград излиза на протест заради забавени пари

Министерството на здравеопазването събира данни за обществените лечебни заведения, за да предложи виждане какво би могло да се случи, така че да се оздравят – включително преструктуриране, оптимизация, вземаме на всякакъв тип различни мерки, с които може да се подобри дейността и да се намалят разходите.

Здравният министър: Има болници, застрашени от фалит

„Предстои всяка една болница да бъде разгледана самостоятелно. Има много специфики в регионите. Има блестящи болници като тази в Казанлък например, и трябва индивидуално решение“, подчерта Пенков.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.