Президентът обвини управляващите, че губят човешкия си облик

Серия от политически сблъсъци между президента, правителството и опозицията беляза петъчния ден.

Румен Радев обвини управляващите, че губят човешкия си облик. Причината  - депутатите отхвърлиха ветото на президента и решиха, че през следващата година трябва да има мораториум върху новите лекарства.

Ненков: Мораториумът е върху лекарства с недоказана ефективност

С отхвърлянето на ветото народните представители се нарушили основни конституционни права, смята президентът.

Адемов: Мораториумът върху лекарствата е израз на безсилие

От Брюксел, Бойко Борисов отговори с готовност за разговори и заяви, че може да преразгледа мораториума.  „Аз съм готов веднага да преразгледам, ако трябва и след срещата с Румен Радев, и мораториума за лекарствата. И ако в 1/3 в ЕС дадено лекарство се употребява, в 1/3 само от държавите, да го пуснем и ние на пазара”, коментира премиерът.

Експерт: Мораториумът върху лекарствата е противоконституционен

„Майка ми умря от рак, и ние със сестра ми си продадохме каквото имахме тогава, за да купуваме по 8 000 долара молекула - някакво свръх ново лекарство. На втората седмица жената си умря. Не искам да си играят със страховете не хората”, коментира Борисов.

ОКОНЧАТЕЛНО: Мораториумът върху лекарствата остава

В същото време се отвори нов фронт между президента и управляващите. Държавният глава е готов да наложи ново вето – този път на антикорупционния закон. Той беше приет на първо четене от Народното събрание. Предвижда се ръководството на новото антикорупционно звено да се избира от депутатите и да се отчита пред тях. Основният проблем обаче бил в ефективността на закона, твърди Радев.

„Инструментите, с които ще борим корупцията по този закон са неефективни, той не удря и по корумпиращите те пак ще захранват корупцията”, коментира президентът. Текстовете на антикорупционния закон в момента се обсъждат на второ четене в пленарната зала.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.