Наредихме се сред най-добрите в световната класация

Рекорден брой медали завоюваха през годината олимпийците ни в точните науки. Младите умове на България се наредиха сред най-добрите в световната класация. 

По темата

95 са медалите, които за 12 месеца донесоха у нас олимпийските ни отбори по природни науки. Това е рекорд в сравнение с минали години, а за последните близо 60 десетилетия сме завоювали цели 820 медала от международни олимпиади.

В момента учениците ни са в световния топ 3 по успехи в лингвистиката, сред първите 5 отбора по информатика и сред 10-те най-добри по математика.

Най-много отличия през годината са завоювали олимпийците от София - и по-конкретно Софийската математическа гимназия. На второ и трето място са съответно учениците от Бургас и Пловдив.

17 златни, 31 сребърни, 47 бронзови - през 2017-а състезателите ни развяваха българския трибагреник по целия свят. От Молдова и Естония, до Китай и Тайланд. Тази година младите ни биолози постигнаха и най-големия успех в историята на отбора - пълен комплект медали от международната олимпиада.

На годишната среща на олимпийските ни отбори медалистите бяха поздравени и от президента.

„Тук, сред вас, е новата генерация лидери в науката, в иновациите, в дигиталното общество, но защо не и в бъдещото ръководство на страната. Защото бъдещето на България е в науката и в иновациите”, заяви Румен Радев.  

Бъдещето на България обаче все още не знае дали бъдещето им е в България. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.