В резултат на това борсата е загубила 17% от активите си

Южнокорейска борса, търгуваща с биткойни и други виртуални валути, обяви, че е фалирала във вторник, след като била хакната за втори път тази година. Това показва риска за криптовалутите в момент, в който се увеличава тяхната популярност.

Борсата Youbit заяви, че е загубил 17% от активите си в резултат на хакерската атака.

Това стана, след като преди приблизително осем месеца почти 4000 биткойни – оценявани тогава на 5,5 милиарда вона (5 милиона долара) и близо 40% от общите активи на борсата - бяха откраднати при кибератака, за която беше обвинена Северна Корея.

Курсът на биткойна падна с почти 12% до 13 960 долара

"Ние ще прекратим всички сделки, ще прекратим всички депозити или тегления и ще предприемем стъпки за фалит", се казва в изявление, в което не се приписва на някого вината за последната атака. 

Активите на всички клиенти в биткойни ще спаднат с 25%, но от борсата изразяват намерението да направят всичко възможно, за да "сведе до минимум" загубите, като използва застраховки и продаде това, което е останало от фирмата.

Coindesk: България държи конфискувани биткойни за 3 млрд. долара

Борсата - основана през 2013 г. - посредничи при сделки с множество виртуални валути, включително биткойн и етереум.

Това е първият фалит на южнокорейска борса за криптовалута.

Инвестирането във виртуални валути стана изключително популярно в Южна Корея, чиито сделки представляват около 20% от глобалните сделки с биткойни.

Какво представлява биткойнът?

Около един милион южнокорейци, много от тях дребни инвеститори, притежават биткойни. Търсенето е толкова високо, че цените за тази виртуална валута са с около 20% по-високи от тези в САЩ, най-големият пазар.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.