Те ще подкрепят падане на забраната, само ако всички други партии са съгласни

Властта прави крачка назад за мораториума върху новите лекарства. Управляващите обмислят да прегласуват забраната за финансиране на нови терапии, която взриви пациентските среди и гражданските организации.

ОКОНЧАТЕЛНО: Мораториумът върху лекарствата остава

Този следобед лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е разговаряла с Бойко Борисов за мораториума върху лекарствата. Тя запознала премиера с отворено писмо на онкоболни. В писмото пациентите коментират, че едногодишната забрана за финансиране на нови молекули е "мракобесна", а търсенето на компромис чрез специална комисия към Министерството на здравеопазването, която да търси решения за безнадеждните случаи е "абсолютно неприемливо".

Борисов: Майка ми умря от рак, мораториумът може да падне

Затова от БСП предложили спешно да се актуализира бюджета на НЗОК. Бойко Борисов обещал да помисли. После на Нинова звъннал Цветан Цветанов. Той обещал и парламентарната група на ГЕРБ да помисли.

СПОР ЗА ЛЕКАРСТВАТА: Румен Радев и Бойко Борисов в задочен диалог (ОБЗОР)

След серия разговори по веригата Министерски съвет - Народно събрание, лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в писмена позиция обяви готовност управляващите да преразгледат решението си и да отменят злополучния Параграф 6 от бюджета за здраве догодина. Това ще се случи обаче само при условие, че за това има пълно съгласие на всички парламентарни групи. 

Премиерът: Няма да има болни, които да останат без лекарства

Припомняме, че преди по-малко от седмица народните представители приеха окончателно, на второ четене, забраната върху новите лекарства и терапии да остане. Така те отхвълиха ветото на президента Румен Радев. Само ден по-късно, министър-председателят Бойко Борисов заяви от Брюксел, че е готов да преразгледа мораториума за онези лекарства, които се използват в ЕС.

Цветанов: Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни

Здравният министър: Няма да има забавяне в лечението на болните

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.