На 21-и декември каталунците ще трябва да изберат отново правителство

Последен ден от предизборната кампания в Каталуния. Утре жителите на автономната испанска област ще трябва да изберат отново правителство.

Започна официалната кампания за изборите в Каталуния

Предсрочните избори бяха предизвикани от това, че испанският кабинет пое контрол над областта. Поводът за това действие беше едностранното обявяване на независимост от страна на провинцията. От Брюксел бившият президент Карлес Пучдемон отправи последен призив към каталунците да гласуват за неговата листа.

Каталунската криза може да доведе до 12 млрд. евро загуби за туризма

Засега обаче проучванията дават трета позиция на "Заедно за Каталуния". За победа ще се борят две партии - сепаритистката на бившия премиер Карлес Пучдемон ще се изправи срещу поддръжниците на единството с Испания. Решаващото гласуване е утре. Ще се завърне ли триумфално Карлес Пучдемон?

Белгийският съд прекрати делото за екстрадиция на Пучдемон

„Това да искаш хората да отидат до урните и да гласуват не е грешка”, коментира Едуард Пужол, депутат от листата на „Junts per Catalunya” – партията на Карлес Пучдемон.

„Те вярваха, че живеят в една република. И в тази република всичко е наред. Икономиката е добре, никой не се ядосва и никой не я напуска. Но в реалния живот хората знаят, че не може да стане това, което господин Пучдемон казва”, заяви Инес Аримадас –  лидер на партия „Ciutadans”.

„Вярваме, че правителството в Испания ще разчете правилно резултатите от изборите. Мисля, че в четвъртък ще можем да кажем: „Спечелихме!”, коментира Едуард Пужол, депутат от листата на „Junts per Catalunya” – партията на Карлес Пучдемон. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.