Това може да се случи още в началото на февруари

Румънската принцеса Маргарета може да бъде изгонена от двореца „Елисабета” в Букурещ, който служи като резиденция на кралското семейство, пише вестник „Адевърул”, цитиран от БТА. Това може да стане още в началото на февруари.

Маргарета в момента носи титлата Пазителка на короната и ръководител на Кралския двор.

Според вестника бащата на принцеса Маргарета, покойният крал Михай Първи, е получил двореца от правителството на Адриан Нъстасе в качеството му на бивш държавен глава и според закона след смъртта му семейството му трябва да освободи жилището в рамките на два месеца.

С държавни почести в Румъния погребаха последния си крал Михай Първи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Дворецът „Елисабета” е построен през 1936 г. и е бил собственост на принцеса Елисабета, дъщеря на румънския крал Фердинанд Първи и кралица Мария. През 1948 година обаче е наионализиран.

В момента е собственост на държавата и се управлява от Службата за администрация на имуществото на държавния протокол.

Членовете на семейството на титуляра се възползват от правото на безплатно ползване само в рамките на живота на титуляра и трябва да освободят жилището в срок от 60 дни, се посочва в закона, който регламентира ползването на протоколни жилища.

Вестникът отбелязва, че не е получил отговор от Службата за администрация на имуществото на държавния протокол дали институцията, която е на подчинение на правителството, ще приложи закона и ще поиска принцеса Маргарета и нейният съпруг принц Раду да напуснат резиденцията. Според политически източници обаче въпросът за жилището на кралското семейство ще бъде решен чрез правителствено постановление.

Почина последният крал на Румъния

Миналия месец, когато здравословното състояние на крал Михай се влоши, председателите на двете камари на парламента Калин Попеску Таричану и Ливиу Драгня внесоха законопроект за статута на Кралския двор, който предвижда различни привилегии за кралското семейство, включително правото им да живеят през следващите 49 години в двореца „Елисабета”.

Проектът, който в момента се намира в специализираните комисии в Сената, предвижда разходите за функционирането на Кралския двор да бъдат покривани с държавни средства, като бюджетът ще бъде одобряван с правителствено решение, а ръководителят на Кралския двор ще има задължението да представя писмено в парламента годишен отчет за дейността му. Предвижда се също статутът на принцеса Маргарета да бъде приравнен на протоколно ниво с този на държавен глава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.