Това обяви военният министър Красимир Каракачанов

Нито един самолет „Спартан” няма да лети след Нова година. Това заяви министърът на отбраната Красимир Карачанов.

Причината - липса на средства за поддръжката им. За да летят самолетите „Спартан” са необходими над 17 милиона евро, уточни военният министър. В момента от 3 налични "Спартан"-а лети само един. 

СПЪНКА ЗА РЕФОРМАТА: Спряха парите за бойните самолети и флота

От военното ведомство подготвят и да пенсионират част от служителите в отбранителните дружества, които вече са в пенсионна възраст. На тяхно място ще бъдат назначени по-млади специалисти. Според Каракачанов всеки случай ще се разглежда индивидуално.

Междувременно беше подписан и колективен трудов договор, който засяга трудовите  отношения на цивилните служители в сектора.

Борисов: За никой не е правено толкова, колкото за българските военни летци

Военният министър обяви, че очаква до септември следващата година да бъде въведена доброволната военна служба. В момента се подготвя нов закон, който предвижда младежи над 18 години доброволно да влязат в казармата.   

Каракачанов изрази надежда, че следващата година поддръжката на авиационната ни техника може да се извършва в авиоремонтния завод „Авионамс”. Към този момент обаче завода все още няма лиценз за това.

Каракачанов коментира и спряната процедура за ремонта на изтребителите МИГ. Той обяви, че държавата ще избягва посредници при тези сделки в бъдеще. „Посредници в тези сделки няма да има, защото интересът на държавата изисква това – с минимални средства изгодно да бъдат направени ремонтите не само на изтребителите, но и на и нашата военна техника”, заяви Каракачанов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.