Защо питката за празника не трябва да се меси от неомъжено момиче?

Съществуват най-различни поверия и традиции за Бъдни вечер, които се изпълняват от всяко семейство за здраве и късмет през новата година.

ТРАДИЦИЯТА ПОВЕЛЯВА: В очакване на Бъдни вечер

Всеизвестно е, че на трапезата се слагат 3, 7 или 9 пости ястия. Тройката символизира светата Троица, седмицата – седемте дни в седмицата, а деветката е символ на завършеност.

Как празнуват Бъдни вечер и Коледа по света

На масата задължително трябва да има мед, за да е сладък животът на семейството. Слагат се още лук, който е символ на просперитет, чесън, който пази дома от зли сили, и жито, което е символ на плодородие.

Любопитни предсказания и късмети за Бъдни вечер

На трапезата централно място заемат и орехите, по които може да се гадае каква ще е следващата година. След вечеря всеки си счупва по три от тях и гадае по вида им какво ще му донесе новата година. Ако са чисти, годината ще е успешна, ако са почернели - неудачна.

ЗА ПРАЗНИЦИТЕ: Българи масово пазаруват от Сърбия

Питката за празника не трябва да се меси от неомъжено момиче, защото ако то сключи брак през новата година, ще изнесе изобилието от дома на родителите си. В нощта срещу Коледа неомъжените жени могат да вземат парче от питката и да го сложат под възглавницата си, за да сънуват бъдещия си жених.

Да проследим и тази година пътуването на Дядо Коледа (ВИДЕО)

Празничната пита се разчупва на високо, за да пораснат високо житните класове.

Отбелязваме деня на Света Евгения

Според стара традиция преди да се седне около трапезата най-старият човек в къщата трябва да запали специален огън в огнището, наречен Бъдник.

На Бъдни вечер никой не трябва да става от масата. В противен случай житото ще се разпилее, кокошките ще спрат да мътят, а семейството ще се разедини. Ако все пак се наложи, само най-възрастният има право да стане, но и той трябва да ходи приведен, за да се превиват житните класове.

Когато членовете на семейството се събират на празничната трапеза, те трябва да оставят известно разстояние помежду си, за да има място и за мъртвите. През нощта масата не се прибира, защото хората вярват, че починалите ще дойдат на вечеря.

Коледните песни гонят злите духове от дома. У нас това поверие се свързва с коледарите, но то е разпространено и в западните култури.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.