Това твърди испанската преса

Испанското правителство не вижда юридически пречки Карлес Пучдемон да бъде регионален премиер на Каталуния дори и при образуваното срещу него наказателно дело и заплашващия го арест. Във вторник испанският вестник "Конфиденсиал", цитиран от БТА, съобщи, че окончателното решение по въпроса е в компетенциите на Върховния съд.

Изданието, позоваващо се на свои източници в правителствените кръгове в Мадрид, отбелязва, че властите са проучили правния казус, възникнал след предсрочните избори в Каталуния на 21 декември. На тях политическите сили, които са за независимост на автономната област, отново получиха абсолютно мнозинство в 135-местния парламент на Каталуния. Трите партии, подкрепящи отделянето от Испания, имат 70 депутатски места. При това повечето от мандатите за сепаратистките партии са за коалицията "Заедно за Каталуния" на Пучдемон.

Пучдемон към Мадрид: Искам да се върна в Каталуния веднага (ВИДЕО)

Според испанското правителство дори бившият лидер на региона да бъде арестуван, засега няма пречки той да бъде премиер на Каталуния, ако така реши регионалният парламент на автономната област. Въпреки това Мадрид уточнява, че подобен вариант трябва да бъде одобрен и от Върховния съд, който гледа делото срещу бившите членове на каталунското правителство. Прокуратурата ги обвинява в опит за метеж и незаконно присвояване на публични средства.

Пучдемон, заедно с няколко свои съратници, се намира в Белгия. Испанският съд издаде заповед за задържането на избягалите политици. Според правилника на регионалния парламент кандидатът за поста лидер на автономията трябва лично да се яви в залата, за да представи своята програма. Това означава, че Пучдемон ще трябва да се върне в Испания, където веднага може да бъде задържан, докато трае делото срещу него.

КАТАЛУНИЯ РЕШИ: Сепаратистите в Испания отново на власт (ОБЗОР)

В такъв случай бившият ръководител на автономната област ще трябва да поиска разрешение от Върховния съд да отиде в парламента. Съдът от своя страна може, както да утвърди, така и да отхвърли искането. Ако докато е в затвора, Пучдемон бъде утвърден за лидер на Каталуния, той няма да може да участва във всички прояви, свързани с длъжността си. 

Междувременно обявяващата се за запазване на целостта на Испания партия "Гражданите", която спечели най-много места, но не и мнозинство в новоизбрания каталунски парламент, заяви, че няма да започне преговори с други политически сили за сформиране на правителство. Това каза днес генералният секретар на центристката партия Хосе Мануел Вилегас по радио "Кадена СЕР". 

"Ние ще заемем изчаквателна позиция, за да видим дали другите ще могат да съставят правителство на автономията. Няма да започнем преговори нито с Пучдемон, нито с левите републиканци на Каталуния", заяви той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си