Евакуирана е сградата на търговски център

В Санкт Петербург избухна взрив в търговския и развлекателен комплекс "Гигант Хол". Експлозията е била на първия етаж на магазина. На място са пристигнали спешни служби.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Сградата е евакуирана, предава ТАСС.

„В сградата избухна взрив. Спасителите вече работят на място. Евакуацията е проведена. Няма разгорял се пожар“, съобщават градските власти.

Пресслужбата на градското управление на МВР съобщава, че има няколко ранени.

Експлозията е била причинена от самоделно взривно устройство с мощност 200 грама тротилов еквивалент, напълнено с поразяващи елементи, заяви пред ТАСС говорителката на следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко. Първоначалните данни сочат, че  устройството е гръмнало в хладилна витрина на магазин. Следователите разглеждат всички възможни версии.

Девет от десетте ранени са откарани в болница, съобщиха местните власти.  Евакуирани са били около 70 души.

Следственият комитет на Руската федерация е възбудил наказателно дело за "опит за убийство на две и повече лица". На място е изпратен екип от следователи.

В резултат на взрива няма сериозни разрушения. Повредени са частично таван, една стена и касов апарат, предаде ТАСС, като се позова на източник от силите за сигурност. 

Според първия заместник-председател на комитета на Съвета на федерацията на Русия взривът в Санкт Петербург не е случаен: някой е внесъл взривното устройство и то е сработило, предава РИА Новости. „Ясно е, че не може да се говори за случайност. Някой е донесъл взривното устройство в магазин „Перекресток“ и то е сработило“, заяви сенаторът. Според него не трябва да се бърза с изводи. „Трябва щателно разследване, което несъмнено ще бъде и проведено“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.