Oт 1 януари държавата ще плаща за допълнителни ин витро процедури

Oт 1 януари държавата ще плаща за допълнителни ин витро процедури. В сферата на здравеопазването обещанието е за повече пари за болниците и нови електронни услуги за пациентите. 

Сред всички европейци обаче българският пациент продължава да доплаща най-много от джоба си за здраве. Според правозащитници, тенденцията ще се запази и през 2018-а.

ВАС отмени Националната здравна карта

И все пак от Здравната каса обещават повече средства за безплати прегледи, профилактика, диагностика и зъболекарски услуги – общо около 30 милиона.

Държавата ще осигури и допълнителни безплатни ин витро процедури – 4 вместо досегашните 3 опита  и още 4 безплатни – със замразени ембриони.

Здравните власти обещават аптеки в труднодостъпните райони

За финансиране ще могат да кандидатстват онкоболни пациентки до 35-годишна възраст и двойки е генетични заболявания.

ОКОНЧАТЕЛНО: Мораториумът върху лекарствата остава

И още промени - проектът за модернизация на спешната помощ трябва да е готов до края на март, а заявката на социалното министерство е реформата в ТЕЛК да започне от началото на 2018-а. Лекарите напомнят - хората с ТЕЛК у нас са 8 на сто – при средно 15-16 процента за европа.

След като планираният мораториум върху новите терапии отпадна, след серия от протести, през 2018 пациентите с тежки заболявания все пак ще могат да се лекуват с най-новите и скъпи медикаменти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.