Документът е изпратен в Народното събрание за ратификация

На 3 януари правителството реши да предложи на Народното събрание да ратифицира Истанбулската конвенция за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Само два дни по-късно 64-годишният Венцислав Василев, който отне живота на жена си Елена пред очите на приятелките й, получи присъда, по-лека от минималната.

Мъжът, застрелял съпругата си в кафене - с присъда под минималната

Преди убийството Елена многократно подавала сигнали до полицията и се оплаквала, че той я следи и нарушава издадената ограничителна заповед. Приятелите на Елена са убедени, че ако полицията се беше намесила, днес 42-годишната жена щеше да е жива. 

Миролюба Бенатова представя: Предизвестеното убийство на Елена

"Когато свърши заседанието и съдът се оттегли, за да реши каква ще е присъдата му, той ме погледна в очите и ми каза: "Няма безплатен обяд, всеки си плаща", не можем да говорим, че той съжалява", сподели в "Здравей, България" Милена, която става пряк свидетел на убийството на Елена. 

Какво ще се промени в България, ако Народното събрание ратифицира Истанбулската конвенция? 

"Истанбулската конвенция ще задължи държавата да финансира грижата за жените, жертви на насилие", обясни в студиото на "Здравей, България" Миролюба Бенатова. „Българските мъже и българските политици трябва да признаят, че не са защитници на насилието срещу жени, че не го приемат за нормално, а не да вадят крайни и абсурдни примери”, подчерта тя. 

"МВР няма предвидени пари в бюджета си за борба с домашното насилие от 2014 година. Проблемът с домашното насилие е „аутсорснат” на неправителствени организации, които също не получават финансиране, защото държавата не приема националните стратегии, които е длъжна да приема всяка година. Още 2005 година държавата е приела по закон, че ще се бори с обществените нагласи, които толерират насилието. Нищо от това не се е случило. Ние проповядваме висока поносимост към насилие всеки ден", коментира още Миролюба Бенатова. 

"В България от 2005 година има Закон за защита от домашно насилие в България, но той така е изготвен, че домашното насилие не се явява криминално престъпление. Криминално престъпление е когато насилникът наруши заповедта за защита, издадена на жертвата", коментира блогърът Красимира Хаджииванова.

"Ако една жертва на насилие влезе в интернет и потърси къде би могла да намери убежище или помощ в лицето на държавата, ще установи, че такъв център няма. Няма никаква държавна политика за защита на жени, които са били жертва на насилие", каза още тя и напомни, че Истанбулската конвенция е подписана от България още през април 2016 година. До момента документът е ратифициран от над 20 страни и е подписан от над 40.

Целият текст на Истанбулската конвенция може да прочетете ТУК. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.