Как да се предпазим от заболяването?

Над два пъти са се увеличили болните от грип през първата седмица на тази година в сравнение с последната седмица на миналата. Симптомите са внезапно втрисане, висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите. От заразяването до появата на първите симптоми минават средно от два до пет дни.

Първи доказан случай на грипа "Хонконг" у нас

Очакваните щамове през тази зима са „Мичигън”, „Хонконг” и „Ямагата”. Засега не е ясно кой от тях ще причини грипната епидемия у нас. А вече беше доказан и първи случай на „Хонконг”.

Най-податливи на вирусни заболявания са малките деца и възрастните, хората с нарушен имунитет или хронични заболявания, както и прекаралите тежки болести.

Как да разпознаем настъпващия грип?

Специалистите съветват, ако се разболеем, да си останем у дома поне 3-4 дни. За да се предпазим от заразите, трябва да спортуваме и да хапваме свежи зеленчуци, да се разхождаме навън, да проветряваме дома си редовно, да почистваме с влажна кърпа праха.

Междувременно, във връзка с новите случаи на морбили в съседните страни, епидемиолозите успокояват, че няма риск от нова вълна на зараза у нас.

Репортер: Мария Йоцова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.