Учени измислиха метод за боядисването на облеклата с индиго

Възможно е традиционните сини джинси един ден да станат „по-зелени" благодарение на използването на екологичен метод за оцветяване с багрилото индиго, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА.

Индигото, извличано първоначално от растения, но произвеждано днес по синтетичен път, е единственото багрило, което може да придаде традиционния цвят на сините джинси. Оцветяването обаче е свързано с няколко химични етапа, които са вредни за околната среда, отбелязват авторите на изследването.

Последен писък на модата - двойни дънки (СНИМКА)

Те разработили метод за производство на пигмента чрез използване на бактерия, създадена в лабораторна среда. Той все пак се нуждае от подобрение, за да бъде използван в индустрията.

Индигото в естествения си вид е използвано като оцветител от повече от 6000 години. Кристалите му прилепват към повърхността на тъканите и това го прави неотменима част от процеса на оцветяване на джинсите - интензивното синьо е особено резистентно към измиване, но вътрешността на памучните влакна остава бяла, а това позволява да се получи ефектът, свързан с "изтриване" на плата деним.

95% от произвежданите ежегодно около 45 000 тона синтетично индиго са използвани за оцветяване на произвежданите всяка година 4 милиарда джинсови облекла. За синтеза на багрилото са нужни химични продукти като формалдехид и циановодород. Тъй като индигото е неразтворимо във вода, най-често се използва натриев дитионит, за да се получи нужната за оцветяването разтворима форма на багрилото.

Мелания със секси спортна визия, захвърли токчетата (ГАЛЕРИЯ)

Редица заводи обаче изхвърлят замърсените от оцветяването води в реките, а това има негативен ефект върху околната среда, припомниха учените.

Създаденият от учените алтернативен метод имитира процес, свързан с растението Persicaria tinctoria. Учените създали бактерия Ешерихия коли, която по подобие на растението произвежда индоксил. Комбиниран с молекула глюкоза, той се превръща в индикан. При оцветяването добавянето на ензим директно към индикан върху тъканта го превръща в индиго.

"Крайният продукт е сходен", увери един от авторите на изследването Джон Дюбър от Калифорнийския университет в Бъркли.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.