146 депутати гласуваха "за" текстовете да останат без промяна

Със 146 гласа „за”, 76 "против” и нито един „въздържал се”, парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху Закона за противодействие на корупцията.

Отхвърлянето на ветото изобщо не е неочаквано. Още преди няколко дни, по време на разглеждането на закона в парламентарната правна комисия, депутатите от БСП бяха единствените, които подкрепиха мотивите на държавния глава. 

"Президентът и БСП играят в един отбор, но ние играем в отбора на България и ще работим винаги, водени само от националния интерес и ефективната борба срещу организирана престъпност и корупцията", заяви по време на дебатите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и подчерта, че от партията няма как да подкрепят ветото на президента.

"28 години всички крадат в тази държава и не можем да преборим тази кражба, защото няма определение на това що е корупция", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Аз имам намерение да подаря на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер една бутилка хубава българска ракия. Това ще бъде ли корупция?", попита лидерът на Атака Волен Сидеров. 

Народното събрание прие антикорупционния закон

Припомняме, че според Радев заложените в закона мерки не са достатъчни за ефективното противодействие на корупцията. 

Икономист: Борбата с корупцията у нас е само мимикрия

В мотивите си президентът посочваше, че не е редно зам.-председателят и членовете на новия антикорупционен орган да се избират по предложение на нейния председател, тъй като по този начин целият състав ще е доминиран от мнозинството в парламента.

Именно корупцията ще бъде основанието, заради което следващата седмица БСП ще внесе в парламента вот на недоверие срещу правителството. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.