Какво е бъдещето на най-близката ски зона до София?

След спора за втори кабинков лифт в Банско, на дневен ред е и бъдещето на Витоша. Столичната община не може да задължи собственика на ски съоръженията в планината да ги ремонтира. Това заяви председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Поводът са обвиненията на няколко партии, че местната власт бездейства и не прави възможен достъпът до планината. Какво е бъдещето на най-близката ски зона до София?

За всеки скиор е важно в планината да има сняг, да има писти, да може лесно да стигне до там, а лифтовете и влековете да работят безопасно. Витоша обаче не е като Алпите, смята Петко Тотев.

„Да имаме такова богатство край София и да не го използваме! Имам предвид като инфраструктура. Всички говорят - планината изглежда лошо. Тя би изглеждала прекрасно, ако нас ни нямаше. Трябва да се намери баланс”, казва скиорът Петко Тотев.

ДСБ, "Да, България" и "Зелените" искат нови писти на Витоша, но без сеч

Балансът - да има развит ски спорт, без това да вреди на природата се търси вече цяло десетилетие. Настоящият план за управление на Природен парк "Витоша" не позволява да се строят нови писти и съоръжения. Позволява обаче подмяна и ремонт на съществуващите.

„Подмяната означава да построим, да речем, същия лифт "Романски". Двуседалков лифт, с капацитет 600 души. Такива съоръжения вече не се произвеждат. Те не са рентабилни и уместни в планината”, казва Радослав Пеев от „Витоша ски”.

Лифтовете и влековете във Витоша са на по няколко десетки години. "ДСБ", "Да, България" и политическа партия "Зелените" поискаха общината да разтрогне договора със собственика на съоръженията. И обвиниха местната власт в бездействие.

Безплатно каране на нощната писта на Боровец

„Точно за това бездействие обвиняваме сегашния общински съвет и сегашния председател и кмет”, заяви Марта Георгиева, общински съветник от ДСБ.

„Тежка форма на политическа шизофрения. Хора, които са гласували и подготвяли това решение, сега излизат и атакуват нас за решението, което са взели те”, коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Председателят на Столичния общински съвет обясни, че всички 6 съветници от ДСБ през 2007 г. са подкрепили договора, с който "Витоша ски" става собственик на ски съоръженията. Документът е такъв, че в момента общината е безсилна да контролира "Витоша ски".

„Те нямат никакво задължение да осигуряват услугата. Могат да работят когато и както си искат”, добави Елен Герджиков.

Как протекоха шествията "за" и "против" строителството в Пирин (ВИДЕО)

От ДСБ обясниха, че година и половина комисията, определена да нищи казуса, не е провела нито едно заседание.

Междувременно, "Витоша ски" от години имат разработен план за инвестиции в ски зоната за 70 милиона лева. Нов план за управление на "Витоша" също има, но през 2016 година беше върнат от екоминистерството за преработка. Засега е ясно само, че скоро ще има ново заседание на комисията към Общинския съвет, от която се очаква да намери изход от ситуацията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.