Заради риска от избухване на подобни автомобили, прокуратурата се самосезира

Над 100 000 коли по пътищата на страната са с нелегални газови уредби. Заради риска от избухване на подобни автомобили прокуратурата се самосезира и призова за по-строг контрол при проверките на колите.

От два месеца колата на Симеон е с газова уредба. Пътувал много и му излизало скъпо. Затова решил да вземе мерки. В документацията на автомобила обаче промяната все още не е отбелязана. Шофьорите като Симеон, решили да не обявят документално, че карат коли на газ, са около 160 000 души. 

20 инцидента с газови бутилки от началото на годината

По правилник те трябва да преминат първичен преглед на газовата инсталация, а в големия талон да бъде отбелязано, че автомобилът вече има газова уредба. Само тогава при годишен технически преглед състоянието на газовата бутилка също ще бъде изследвано. Много често обаче това не се прави.

„По талон автомобилът се води на бензин. В автомобила дори и да има газова бутилка, аз не мога да проверя, защото казват, че е стара бутилката, не работи, но не е демонтирана. Просто не работи и минават си прегледите на бензин и няма как аз да направя нищо по въпроса”, обяснява Ивайло Стоянов от пункт за годишен технически преглед.

ИЗПЕПЕЛЕН ДОМ: Mладо семейство с малки деца остана без покрив (ВИДЕО)

Затова според Върховната административна прокуратурата държавата трябва да засили контрола върху пунктовете за технически прегледи. От „Автомобилна администрация“ обаче не могат да направят много, ако законът не се промени.

„Има наредба на КАТ при регистриране на ПС да бъде регистрирана и газовата уредба. Всеки гражданин има право до 3 години, това е голям срок, който ние искаме да го променим, да е при регистриране на монтаж на тази газова уредба да бъде веднага регистриран в КАТ”, обясни Красимир Сребров, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”.

Пожар в жилищна сграда в Германия, има загинали (ВИДЕО)

А до месец прокуратурата трябва да бъде уведомена от Министерството на транспорта за предприетите мерки и взетите решения.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.