Документът е заради сигнал за пропуски в акцизната система

БСП разпространи копие от доклада на ДАНС за информационната акцизна система на агенция „Митници”. Според документа, разпространен от опозицията, той е разсекретен и показва, че  системата е била технически уязвима.

Всичко започва през 2015-а година, когато членове на Петролната и газова асоциация  сигнализират ДАНС, че митническата акцизна система има сериозни пропуски и така не може да се гарантират достоверността на данните. Това е повод да започне проверка, която приключва със заключения от ДАНС, през 2016-а година, пише в документа, показан от БСП. 

Какво разкрива секретният доклад на ДАНС за митниците?

Две години по-късно ръководството на Народното събрание реши да поиска разсекретяването му, защото опозицията ползва заключенията от него като част от мотивите за предстоящия вот на недоверие.

В заключенията на документа, разпросранен от опозицията се отбелязва, че в периода 2015 - 2016 системата има слаба парола за достъп, възможност от кибер атаки и опасност от нерегламентиран достъп.

Докладът на ДАНС за системата на митниците ще бъде разсекретен (ВИДЕО)

След подадения сигнал през 2015-а са разпитани 12 от големите петролни дружества. Част от тях твърдят, че са имали проблеми при работата си със системата. От БСП цитираха част от заключенията в доклада.

Още преди дни финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че докладът не казва, че са изгубени милиони за хазната. От ГЕРБ приложиха днес и справка за увеличаване на събираемостта в последните четири години. Че проблем е имало признават от Агенция "Митници", но той вече е решен. Писмено от ГЕРБ отговориха и на обвиненията на БСП, че не са взети мерки по констатираните пропуски.

"Некоректно е от страна на БСП да се твърди, че няма предприети мерки. Видно е, че докладът е от 2016 г. и веднага след него Агенция "Митници” предприема мерки за изпълнение на възложените препоръки", коментират от ГЕРБ.

Пропуски в акцизната система на митниците?

За взети мерки потвърди и началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. Това се случи часове преди БСП да разпространят копие на документа.

Преди дни от прокуратурата обясниха, че към датата на доклада - юли 2016-а, не е имало данни за престъпление. Според държавното обвинение няма данни заради пробойните в системата някой да се е облагодателствал, да е имало компютърна измамам или шпионаж.

В понеделник в парламента ще се проведе извънредно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и финанси. На тях ще бъдат изслушени шефовете на службите и финансовия министър Владислав Горанов.

Още 5 сигнала за корупцията ще внесе БСП в прокуратурата - кметове на Стамболийски и Тетевен и срещу Цветанов за "Наглите".

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.