650 000 лв. столицата е събрала сама от данъци, такси и глоби

Общините ще разполагат с повече пари през 2018 г. Кметовете ударно залагат на ремонт и строеж на нови детски градини и училища. Кой ще харчи най-много?

Най-голям град – най-голям бюджет. София ще харчи над 1,5 млрд. лв. през 2018г.. Следвана от Варна с рекордно висок бюджет от 385 млн. лв. На трето място е Пловдив

За какво София ще изхарчи 1,5 млрд. лева?

Малко и за съседите. Белград, Букурещ и Атина, сърбите разполагат с близо 1 млрд. и 700 милиона лв. за столицата си. Букурещ ще харчи почти 2 милиарда, а Атина ще обгрижва население от над 3 милиона с 838 милиона евро – или само 82 милиона лева повече от нашата София. За какво ще отидат парите на столицата ни през 2018 г.?

Въпреки споровете – бюджетът мина. Приоритетите – образование, ремонти и чист въздух.

Предупреждение за опасно мръсен въздух в почти цяла София

„Повече средства залагаме за транспортна инфраструктура, и за ремонт на квартални улици”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Общината определи Бюджет 2018 като един от най-зелените досега, като твърди, че над 400 милиона лева ще се отделят за екология по различни пера. Първа стъпка в дни със слабо замърсяване от общината ще призовават софиянци да слязат от колите. Така и кметицата дошла днес на работа – с тролей.

30 млн. лв. повече в бюджета на София за 2018 г.

„Беше топъл тролеят. Дойде навреме. Така че дано повече хора изберат градския транспорт”, каза още кметът на София Йорданка Фандъкова.

А съветниците приеха мерките за борба със замърсяването от трафика. Официално – в дни с опасно мръсен въздух центърът ще е затворен за коли от 8 до 20 часа. А срещу горенето на опасни отпадъци инспекторите тръгнаха на проверки. Инспекторите ще санкционират всички, които ровят в кофите, за да не вадели боклуци, които после да горят.

А в борбата срещу мръсния въздух се стигна до ситуацията инспектори да глобят възрастен мъж, търсещ прехрана. На фона на мерките, според прогнозите, въздухът в София остава опасен за здравето и в следващите два дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.