Това съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев

Последната група от 26-ата Национална антарктическа експедиция заминава за ледения континент, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Леденото величие на Антарктида (ГАЛЕРИЯ)

На 28-и януари с по маршрута Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас – о-в Кинг Джордж – о-в Ливингстън заминава последната група на 26-та Национална антарктическа експедиция. Това са геолозите д-р Камен Бонев и д-р Дочо Дочев, лекаря д-р Мартин Любомиров, логистиците Мирослав Цвятков и Николай Николов и екипа, работещ по международен образователен проект – писателката и физичка Людмила Филипова и астрофизика Нуно Перейра от Университета в Бежа, Португалия.

Пингвин скочи на изследователска лодка (СНИМКА)

Паралелно, по сателитния телефон командирът на антарктическата ни станция „Св. Кл. Охридски“ инж. Йордан Йорданов съобщи, че всички са в добро здраве, изпълняват предвидените дейности по график и очакват новото попълнение.

Участниците в 26-ата антарктическа експедиция се завръщат в България

Проектът „Лаборатория Антарктика” е единствен по рода си в световен мащаб и е подкрепен от Българския антарктически институт, благодарение на което ще може да се реализира на територията на Българската антарктическа база. Целта на „Лаборатория Антарктика“ и на компания „Роботика“ е да се подпомогне обучението на учители от български училища, така че стотици български деца да имат възможност да осъществяват физични експерименти на Антарктида, без да напускат границите на родината.

СНЕЖЕН РЕКОРД: Британски жени-войници прекосиха пеша Антарктида (ВИДЕО)

Как е възможно това? Екипът на проекта ще отнесе на ледения континент 8 робота, дарени им по програма. Роботите, снабдени с няколко сензора, както и с десет специално конструирани хардуерносензорни комплекта, ще измерват и записват ежедневно в продължение на месец множество физични параметри от Антарктида. Наред с това екипът ще направи 3D документален филм, който чрез очила за виртуална реалност ще пренася зрителите директно на ледения континет. В края на март, когато учените се завърнат от експедицията, цялата апаратура ще бъде дарена на три пилотно избрани български училища: „Св. Георги“, 1-во СУ „Пенчо Славейков“ и 49-о ОУ „Бенито Хуарес“, както и на 2 португалски училища. Идеята на организаторите е броят на училищата да нараства с всяка следваща година. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.