Те настояват за по-добри условия на труд

Надзиратели от цялата страна на протест. Те настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Служители на затворите в 11 града излязоха, за да отстояват исканията си.

Служителите на затворите излизат на протест (ВИДЕО)

С локум, чай и соленки. Така изразиха недоволството си надзиратели и служители на Съдебна охрана. Локумът заради дългите преговори за исканото 20-процентно увеличение на заплатите. Раздаваха го служителите от затвора в Бургас.

НЕДОВОЛСТВО: Надзирателите от Сливенския затвор излизат на протест

„Това е символично. Това са постоянните обещания на Министерството на правосъдието. Затова избраха колегите с локум да почерпят. Един вид - разтягат локуми”, обясни Дарин Ковачев, ССЗБ. 

„Ние работим с най-лошите хора в България. Това са престъпници, убийци, изнасилвачи. Искаме адекватно заплащане, както колегите от МВР”, заяви Валентин Мартинов, член на ССЗБ.  

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В ЛОВЕЧ ВИЖТЕ ТУК

Ниските заплати и лошите условия на труд накараха надзирателите във Варна да почерпят символично със „Соленки” .

На протест излязоха и надзирателите от Централния софийски затвор. Там присъди излежават между 900 и 1 000 души. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В БУРГАС ВИЖТЕ ТУК

„Един служител в затвора в София отговаря средно за 100 човека. Осигуряваме само и единствено охрана. Благодарение на ниската численост на служителите, са факт като внасяне на мобилни телефони вътре, така и употребата на наркотици, насилието”, обясни Ивайло Григоров.

Според официална справка на правосъдното министерство в системата работят над 5 600 души, а средната заплата на надзирателите е 1080 лева.  

„Искам да направя едно послание към политиците. Бих им дал една надзирателска заплата и бих им казал да бъдат мотивирани. И ще изисквам от тях да рискуват живота и здравето си и ще ги проверявам. Отправят се заплахи, това е нещо нормално в нашия сектор”, коментира Емануил Чорбаджийски.

Били изложени и на постоянен риск от зарази. 

„Всеки път когато отстъпвам от наряд, си нося страха вкъщи, само с това, че тук съм минал по коридорите, където концентрацията на заболели и лишени от свобода е много голяма”.  

Ако не бъдат чути, протестите ще продължат. 

„Оттук нататък за нас е въпрос на чест, защото ние сме буквално излъгани. Няма чуваемост от страна на управляващите, защото нашите претенции са напълно законосъобразни”, заяви Нейко Комитски, заместник-председател на синдикалното дружество на надзирателите от затвора в Ловеч.

От Министерството на правосъдието обясниха, че диалогът със синдикатите е интензивен. Водят се преговори с Министерството на финансите за исканото увеличение на заплатите.  

Репортери: Мартин Георгиев, Цеца Алексова, Вероника Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.