От левицата настояват да разберат как са харчени държавните пари от миналата година досега

Законно ли харчи властта държавните пари - в това се усъмни БСП и настоя Сметната палата да провери всички извънредно отпуснати от кабинета средства за последните осем месеца. Става дума за така наречените постановления на Министерския съвет, с които правителството финансира допълнително отделни сектори. 

Европейската сметната палата: България и Румъния не бяха готови за членство в ЕС

Тези суми не са заложени в Закона за държавния бюджет, а според изчисленията на БСП по този начин са раздадени близо 2 милиарда лева. Съмненията на опозицията са, че властта нарочно задържа разходи и така саботира икономиката, за да може в края на годината със спестеното да финансира отделни сектори и общини по свое усмотрение. Всичко това - извън параметрите на закона за бюджета.

За да провери Сметната палата обаче дали това е така и дали има нарушение, първо парламентът трябва да даде зелена светлина. Управляващите не отговориха дали ще подкрепят искането на БСП, но пък власт и опозиция си поговориха на много висок тон по друг вече познат до болка въпрос - за комунизма и антикомунизма.

Депутатите почетоха жертвите на комунизма с шумна "минута мълчание" (ВИДЕО)

За да докажат принадлежност към дясното, управляващите съчетаха почитта към жертвите на комунизма и народния съд с атака по актуалния враг в червено. За да докаже принадлежност към лявото, опозицията не се съгласи и на свой ред атакува.

Така предложената от ГЕРБ минута мълчание стана доста шумна. Мълчанието все пак беше постигнато, но един депутат отказа да участва в него – Александър Симов.

„БСП от години е вкарана в режим на извинение. Кога ще е достатъчно да се извиним?”, заяви той.

Според БСП конфликтната тема ще приключи тогава, когато жертвите на борците срещу фашизма бъдат признати и почитани наравно с тези на комунизма.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.