Така те ще бъдат следени целогодишно и много по-детайлно

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще използва дронове при извършването на проверки на язовири на трудно достъпни места, както и при водоеми с по-голям кубичен обем, информира БГНЕС. 

Дадоха на съд 6 ръководни лица от „Напоителни системи“

Нововъведението при провеждането на инспекциите с въздушната видео техника е с цел оптимизиране на работата на инспекторите от агенцията и за подобряване на контрола. Много от водоемите са на труднодостъпни места или във високопланински райони, което прави много трудно, а понякога и невъзможно, обследването им през зимните месеци. Благодарение на новата техника те ще бъдат следени целогодишно и много по-детайлно.

СЛЕД ТРУСА В ГЪРЦИЯ: Започна оглед на язовирите у нас

Днес на язовир „Марково“, област Пловдив, бе проведено и обучение за работа с въздушна камера на инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Предстои всеки един от регионалните отдели на агенцията, отговарящи за сигурността на язовирните стени, да бъде снабден с професионални дронове и топографски карти.

Очаква да бъдат закупени и термокамери, с които да се следи за филтрацията на водата при извършването на инспекции.

СЛЕД ТРУСА В ГЪРЦИЯ: Започват извънредни проверки на язовирите у нас

През втората половина на 2018 г. се очаква да бъде проведено още едно обучение, включващо всички регионални отдели на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“, което ще бъде свързано с рисковете при язовирите в ситуация на земетресение.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.