Каква е причината?

Учени от университета на Колорадо откриха, че съединение от кивито предотвратява развиването на неалкохолното омазняване на черния дроб у мишки, чиито майки са се хранели с мазни продукти, съобщи Нюзру, цитирана от БТА. 

Съединението пиролихинолинхинон, или витамин В14, се съдържа освен в кивито, в папаята, магданоза, целината. 

Храненето според цветовете на дъгата е здравословно

За изследването си учените са хранили бременни мишки с мазни продукти, типични за западния свят, и са следили здравето на поколението им. Малките на такива майки са тежали с 56 процента повече, отколкото на контролната група. Учените установили също изменение в бактериалния състав на черния дроб на децата на мишките, хранени с мазна храна. Тези бактерии предразполагат към стеатоза, или омазняване. 

Кивито – най-полезният плод на тропиците

Учените дали на някои бременни мишки, хранени с мазни продукти, пиролихинолинхинон. Той спасил малките им от изменения в бактериалния състав на черния дроб. Освен това теглото на тези мишлета било по-малко. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.