Страната ни получи такава европейска препоръка

България трябва да включи качеството като критерий при обществените поръчки за детски храни в училищата и детските градини.

Какво е качеството на традиционните продукти, които влизат в чиниите ни?

Препоръката направи Джон Райън от Главната дирекция „Здравеопазване” към Европейската комисия.

Какви храни да ядем, за да се предпазим от грипа?

Досега основен критерий за храните в учебни заведения беше ниската цена. Така в много случаи заради цената страда качеството на менюто, смятат експертите от Европа.

Двоен стандарт при качеството на храните за Източна и Западна Европа?

В помощ на храната за децата са програмите „Училищен плод" и „Училищно мляко". От тях се възползват над 70% от училищата и детските градини. През миналата година общо около 430 000 деца. Продуктите са стрували близо 20 млн. лева.

Темата за детското здраве и хранене е една от ключовите в рамките на българското европредседателство.

„Ние смятаме, че министерствата трябва да наблегнат на качеството на храните, тоест, трябва да има втори критерий - вместо само изискване за цените”, обясни директорът на „Обществено здраве” в Европейската комисия Джон Райън.

„Ние много разчитаме на резултатите от диалозите, които днес ще се проведат, от документите, с които се работи на ниво Европейски съюз”, каза Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването.

„Има и икономически аспект, не само здравословен, защото освен големия брой хора с хронични заболявания, имаме проблем и с издръжката на здравните системи. Там 70% от разходите са посветени на лечението на хора с хронични заболявания”, добави Райън.

В бъдеще европейските и българските власти искат да въведат нови правила и при рекламите на храните, защото и не толкова полезните продукти са атрактивни за децата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.