Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост

Разследването по делото за смъртта на сина на министър Ивайло Московски е възложено на Националната следствена служба (НСлС).

4-годишният син на Ивайло Московски загина при инцидент на Боровец

На 2 февруари е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, поясняват от прокуратурата. Разпитани са седем свидетели и са направени няколко огледа на пистата, на която се случи инцидента.

По делото ще бъдат назначени множество съдебни експертизи и ще се разпитат още очевидци. 

Предстои да се разгледат и правилата и разрешителните за използване на моторни шейни. У нас все още липсва закон, който да регламентира употребата им. През курсове за управление са длъжни да преминават само планинските спасители. При шейни, взети под наем, водачите преминават 10-минутен инструктаж. Задължени са и да сложат каска. 

Неравности по терена - основната версия за причините за трагедията над Боровец

Моторните шейни нямат регистрационни номера и не преминават технически преглед. Така, на практика, за безопасността им не отговаря никой. Ако шейната е лична собственост обаче, дори носенето на каска не е задължително. 

С шейна може да се сдобие всеки, навършил 16 години. При покупката обаче също има инструктаж, твърдят търговци. 

Моторните шейни, по подобие на джетовете и АТВ-тата, не попадат в списъка на пътните превозни средства. У нас карането им е напълно забранено в природните паркове. В курортите е разрешено, но само на урегулирани трасета и в присъствието на водач. 

Припомняме, че 4-годишният син на транспортния министър загина при инцидент с моторна шейна. Детето и баща му се движили извън пистите, когато превозното средство се преобърнало. Трагедията стана на 2 февруари над курорта "Боровец", близо до хижа "Чакър войвода", а основната версия за причините е неравности по терена. Той обаче е сложен и пълният оглед ще отнеме време. 

Трябва ли медиите да мълчат или коментират в момент на голяма лична трагедия?

В хода на разследването стана ясно, че моторната шейна не е била наета от нито една от фирмите в курорта. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.